Śledzie w occie

  • 1komentarz
  • 6polubień
  • 2dni18min.

Oto jeden z tradycyjnych, staropolskich przepisów. Najprostszy i najsmaczniejszy ze znanych mi na marynowane śledzie.

marsha Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 1/2 kg płatów śledziowych (matiasów)
  • 500 ml mleka
  • 1 marchewka
  • 2 średnie cebule
  • 10 ziarenek pieprzu
  • sól i pieprz do smaku
  • Marynata
  • 150 ml octu
  • 350 ml wody
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka cukru
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  +2dni marynowanie  ›  Gotowe w: 2dni18min. 

  1. Filety wymoczyć w mleku przez ok. 2 godziny, następnie wypłukać, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w niewielkie kawałki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w plastry.
  3. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  4. Marynata: do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól, pieprz, cukier, liść laurowy i ziele angielskie i zagotować.
  5. W słoiku układać warstwowo śledzie, cebulę, marchew, 2- ziarenka pieprzu, posypywać warstwy lekko solą.
  6. Gdy marynata przestygnie, zalać nią śledzie w słoikach i odstawić do lodówki na 2-3 dni.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

Efeb13
autor:
3

Super! - 07 lis 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie