Śledzie w occie

    Śledzie w occie

    6polubień
    2dni18min.


    Zrobione przez 16 osób

    Oto jeden z tradycyjnych, staropolskich przepisów. Najprostszy i najsmaczniejszy ze znanych mi na marynowane śledzie.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 kg płatów śledziowych (matiasów)
    • 500 ml mleka
    • 1 marchewka
    • 2 średnie cebule
    • 10 ziarenek pieprzu
    • sól i pieprz do smaku
    • Marynata
    • 150 ml octu
    • 350 ml wody
    • 1 listek laurowy
    • 1 łyżka cukru
    • 6 ziarenek pieprzu
    • 4 ziarenka ziela angielskiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  +2dni marynowanie  ›  Gotowe w: 2dni18min. 

    1. Filety wymoczyć w mleku przez ok. 2 godziny, następnie wypłukać, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w niewielkie kawałki.
    2. Cebulę obrać i pokroić w plastry.
    3. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
    4. Marynata: do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól, pieprz, cukier, liść laurowy i ziele angielskie i zagotować.
    5. W słoiku układać warstwowo śledzie, cebulę, marchew, 2- ziarenka pieprzu, posypywać warstwy lekko solą.
    6. Gdy marynata przestygnie, zalać nią śledzie w słoikach i odstawić do lodówki na 2-3 dni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Efeb13
    autor:
    9

    Super! - 07 lis 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis