Śledzie pod pierzynką

    Śledzie pod pierzynką

    6polubień
    11godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    To niezwykle smaczna sałatka układana warstwami. Ładnie prezentuje się w szklanej salaterce. Zamiast majonezu można użyć gęstego jogurtu lub śmietany.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 solone filety śledziowe (matiasy)
    • majonez (wg. uznania)
    • 3 ziemniaki
    • 2 buraczki
    • 2 ogórki konserwowe
    • 2 ogórki kiszone
    • 3 jajka
    • 1 duża cebula
    • 1 łyżka musztardy
    • 1 płaska łyżeczka cukru
    • sok z cytryny do smaku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +10godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 11godz. 

    1. Filety wymoczyć w mleku przez ok. 2 godziny, następnie wypłukać, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w cienkie paski lub na niewielkie kawałki.
    2. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.
    3. Buraki ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
    4. Jajka ugotować i drobno pokroić.
    5. Cebulę obrać i drobno posiekać.
    6. Ogórki pokroić w drobną kostkę.
    7. Majonez wymieszać z musztardą, dodać sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny.
    8. W szklanej salaterce układać warstwowo: śledzie, cebulę, majonez, ogórki, buraki, majonez, ziemniaki, majonez. Po wierzchu posypać posiekanymi jajkami. Włożyć na noc do lodówki.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis