Śledzie w oleju

    Śledzie w oleju

    13polubień
    1dzień2godz.


    Zrobione przez 9 osób

    Filety śledziowe w oleju są tak smaczne, że ze stołu znikają niemal natychmiast. To tradycyjne danie naszej kuchni nie wymaga wielkich przygotowań i robi się je szybko.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg filetów śledziowych (matiasy)
    • 500 ml mleka
    • 1 cytryna
    • 4 średnie cebule
    • 2 listki laurowe
    • 6 ziarenek ziela angielskiego
    • 8 ziarenek czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień2godz. 

    1. Filety wymoczyć w mleku przez 2 godziny, wypłukać, odsączyć i pokroić w niewielkie kawałki.
    2. Cebule i cytrynę pokroić w cienkie plastry/piórka.
    3. Na dno dużego słoika lub kamiennego garnka należy ułożyć cebulę, 3 plastry cytryny, liść laurowy, 2-3 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego. Na tę warstwę położyć kawałki śledzia i zalać olejem, następnie powtórzyć warstwę ze spodu, znów śledzia i tak aż do zapełnienia naczynia. Ostatnią warstwę stanowi cebula z przyprawami.
    4. Całość zalać olejem tak, aby ostatnia warstwa nie wystawała nad jego powierzchnię. Słoik zakręcić i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis