Jabłkowe kwadraciki

    Jabłkowe kwadraciki

    7polubień
    55min.


    Zrobione przez 1243 osoby

    Jabłka, orzechy i cynamon sprawiają, że te ciastka są przepyszne. W moim domu ledwie starczają na jeden dzień!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 125 g (1 szkl.) przesianej mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 55 g stopionego masła lub margaryny
    • 110 g (1/2 szkl.) cukru brązowego
    • 100 g (1/2 szkl.) cukru białego
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 60 g pokrojonych jabłek
    • 60 g drobno posiekanych orzechów włoskich
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżeczki cynamonu mielonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach 23x23 cm. Wymieszać przesiane: mąkę, proszek do pieczenia, sól i 1/4 łyżeczki cynamonu; odstawić.
    2. W dużej misce drewnianą łyżką wymieszać na gładką masę roztopione masło z brązowym cukrem i 1/2 szklanki białego cukru. Dodać jajko i wanilię, wymieszać. Dodać mieszaninę mąki i wymieszać aż wszystko się połączy, a następnie dodać jabłka i orzechy. Wyłożyć ciasto równomiernie na przygotowanej blasze. W kubku lub małej misce wymieszać pozostały cynamon z cukrem; posypać tym wierzch ciasta.
    3. Piec przez 25 do 30 minut w nagrzanym piekarniku; gotowe ciasto powinno być sprężyste w dotyku. Ostudzić na blasze, pokroić na kwadraty.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis