Śledzie po kaszubsku

    Śledzie po kaszubsku

    15polubień
    1dzień1godz.


    Zrobione przez 56 osób

    Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zamarynują i przejdą smakiem przypraw. To potrawa, która sprawdzi się nie tylko od święta, a w lodówce można je przechowywać nawet 2-3 tygodnie.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 kg filetów śledziowych (matiasy)
    • 2 średnie cebule
    • 100 ml przecieru pomidorowego
    • 500 ml mleka
    • 50 ml oleju
    • 2 łyżki cukru
    • 4 łyżki octu
    • 10 ziarenek ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • sól i pieprz do smaku
    • majeranek do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień1godz.10min. 

    1. Filety wymoczyć w mleku przez ok. godzinę, następnie wypłukać, odsączyć na sitku. Pokroić na kawałki.
    2. Cebulę obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na patelni. Dodać przecier pomidorowy, cukier, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, doprawić solą, majerankiem i pieprzem, dokładnie wymieszać. Dolać resztę oleju. Poddusić kilka minut i wystudzić.
    3. Układać w słoiku warstwami kawałki filetów i przekładać sosem. Zakręcony słoik schować na co najmniej dobę do lodówki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    autor:
    21

    - 23 gru 2012

    autor:
    7

    Bardzo fajny przepis! Robiłam i naprawdę wyjątkowy smak. - 17 gru 2014

    ArthurBobryk
    autor:
    1

    Trzy tygodnie się gryzł. Efekt boski. 😎 - 20 lis 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis