Śledzie po kaszubsku
1 / 1 Zdjęcie:  
Następne

Śledzie po kaszubsku

  • 5 1
  • 6
    polubień
  • 1dzień1godz.

Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zamarynują i przejdą smakiem przypraw. To potrawa, która sprawdzi się nie tylko od święta, a w lodówce można je przechowywać nawet 2-3 tygodnie.

marsha Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 1/2 kg filetów śledziowych (matiasy)
  • 2 średnie cebule
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 500 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień1godz.10min. 

  1. Filety wymoczyć w mleku przez ok. godzinę, następnie wypłukać, odsączyć na sitku. Pokroić na kawałki.
  2. Cebulę obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na patelni. Dodać przecier pomidorowy, cukier, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, doprawić solą, majerankiem i pieprzem, dokładnie wymieszać. Dolać resztę oleju. Poddusić kilka minut i wystudzić.
  3. Układać w słoiku warstwami kawałki filetów i przekładać sosem. Zakręcony słoik schować na co najmniej dobę do lodówki.

Zobacz także

Komentarze i oceny (1)

7
autor: krzys470

- 23 gru 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie