Śledzie zapiekane z chrzanem

    Śledzie zapiekane z chrzanem

    3polubienia
    1godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Doskonały sposób na śledzie na gorąco. Potrawa ta najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami lub ugotowanymi w mundurkach.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg płatów śledziowych (matiasy)
    • 150 ml śmietany 18%
    • 6 łyżek tartego chrzanu
    • 2 łyżki masła
    • 4 łyżki keczupu
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Śledzie wymoczyć przez godzinę w mleku, osuszyć i skropić sokiem z cytryny.
    2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    3. Zawinąć śledzie w ruloniki i poukładać w posmarowanym uprzednio masłem naczyniu żaroodpornym.
    4. Śmietanę wymieszać z keczupem i chrzanem. Polać tym sosem śledzie i włożyć do piekarnika na 30 minut.
    5. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis