Śledziowy tatar na kanapkę

    Śledziowy tatar na kanapkę

    5polubień
    1godz.23min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Apetyczny śledziowy tatar na przekąskę, serwowany na kromkach świeżej bagietki. Niezastąpiony, gdy masz ochotę na coś wyrazistego w smaku.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 bagietka
    • 6 płatów śledziowych (matiasów)
    • 10 marynowanych pieczarek
    • 3 jajka ugotowane na twardo
    • 2 ogórki konserwowe
    • 3 łyżki oleju
    • 1/2 pęczka szczypioru
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.23min. 

    1. Śledzie moczyć przez godzinę w mleku, a następnie osuszyć i drobno posiekać lub zmielić.
    2. Jajka ugotować na twardo i pokroić w plasterki.
    3. Cebulę, ogórki, szczypiorek i pieczarki drobno posiekać. Wszystko wymieszać ze śledziami.
    4. Czosnek wycisnąć praską, wymieszać z olejem i dodać do śledzi. Całość wymieszać.
    5. Pastę tatarowo-śledziową nakładać na kromki pieczywa, dekorować plasterkami jajka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis