Sałatka śledziowa babuni

    Sałatka śledziowa babuni

    4polubienia
    4godz.30min.


    Zrobione przez 7 osób

    Wiadomo, że najlepsze jedzenie jest u babci! Także sałatka śledziowa w jej wykonaniu jest niepowtarzalna w smaku.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g soczewicy zielonej z puszki
    • 4 płaty śledziowe (matiasy)
    • 2 jabłka
    • 500 ml mleka
    • 80 g marynowanych pieczarek
    • 1 cebula
    • 2 ogórki konserwowe
    • 4 łyżki majonezu
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka majeranku
    • sól, pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 4godz.30min. 

    1. Śledzie oczyścić, wypłukać i przez 2 godziny moczyć w mleku. Pokroić w małe kawałki.
    2. Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie z majerankiem (ok. 30 minut). Ostudzić.
    3. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
    4. Ogórki, pieczarki i cebulę drobno posiekać. Wymieszać z ugotowaną soczewicą.
    5. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą, pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis