Śledzie ciotki Elki w śmietanie

    (2)
    1 godz. 15 min

    Przepis na "szybkiego śledzika", gdy mają pojawić się niespodziewani goście ;) Bardzo prosty i szybki, a efekt - smakowity!

    marsha

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 36 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g filetów śledziowych (matiasów)
    • 150 ml śmietany 18%
    • 500 ml mleka
    • 50 g tartego chrzanu
    • 50 g rodzynek
    • 1 ugotowane żółtko
    • sól, cukier i pieprz do smaku
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 natka pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Śledzie przez godzinę moczyć w mleku.
    2. Osuszyć, skropić sokiem z cytryny.
    3. Śmietanę wymieszać z chrzanem, rodzynkami, posiekaną drobno natką pietruszki i przetartym na sicie żółtkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
    4. Śledzie ułożyć na talerzu i polać śmietanowym sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Komentarze po polsku (2)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis