Śledzie po węgiersku
1 / 1 Zdjęcie:  
Następne

Śledzie po węgiersku

  • 4 1
  • 3
    polubienia
  • 1dzień40min.

Bardzo smaczne danie, a do tego proste w przygotowaniu. Znakomita wersja przyrządzenia tej ryby na tradycyjnego, polskiego "Śledzika" ;)

marsha Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 1 kg śledzi matiasów
  • 200 ml wody
  • 3 średnie cebule
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 5 łyżek oleju
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka cukru
  • 6 gałązek natki zielonej pietruszki

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1dzień odstawienie  ›  Gotowe w: 1dzień40min. 

  1. Śledzie moczyć przez godzinę w mleku, następnie włożyć do dużego słoja.
  2. Cebule obrać, pokroić w plastry i przelać na sicie wrzątkiem.
  3. 200 ml wody zagotować z octem, zielem angielskim i cukrem. Ostudzić i dodać wymieszany koncentrat pomidorowy, olej i paprykę.
  4. Całość zamieszać i zalać tym śledzie.
  5. Słój włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia podawać śledzie polane sosem ze słoika, w którym stały, ozdobić gałązkami pietruszki.

Zobacz także

Komentarze i oceny (1)

3
autor: Megajra

Moim zdaniem, ten śledz jest pyszny! Zrobiłam na Wigilię - żeby było inaczej, a nie wciąż to samo. Śledz wyszedł delikatny, Liczyłam na to że papryka go zaostrzy. ALe nie, śledz w tym paprykowym sosie jest aksamitny, delikatny. Może następnym razem dodałabym wiecej octu winnego (dla tego przepisu po raz pierwszy w zyciu kupiłam ocet winny ). ale nie zmieniałbym nic więcej. Sama przyjemność. - 25 gru 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie