Śledzie po węgiersku

    Śledzie po węgiersku

    4polubienia
    1dzień40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bardzo smaczne danie, a do tego proste w przygotowaniu. Znakomita wersja przyrządzenia tej ryby na tradycyjnego, polskiego "Śledzika" ;)

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg śledzi matiasów
    • 200 ml wody
    • 3 średnie cebule
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
    • 1 łyżka octu winnego
    • 5 łyżek oleju
    • 10 ziarenek ziela angielskiego
    • 1 łyżka cukru
    • 6 gałązek natki zielonej pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1dzień odstawienie  ›  Gotowe w: 1dzień40min. 

    1. Śledzie moczyć przez godzinę w mleku, następnie włożyć do dużego słoja.
    2. Cebule obrać, pokroić w plastry i przelać na sicie wrzątkiem.
    3. 200 ml wody zagotować z octem, zielem angielskim i cukrem. Ostudzić i dodać wymieszany koncentrat pomidorowy, olej i paprykę.
    4. Całość zamieszać i zalać tym śledzie.
    5. Słój włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia podawać śledzie polane sosem ze słoika, w którym stały, ozdobić gałązkami pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Megajra
    autor:
    4

    Moim zdaniem, ten śledz jest pyszny! Zrobiłam na Wigilię - żeby było inaczej, a nie wciąż to samo. Śledz wyszedł delikatny, Liczyłam na to że papryka go zaostrzy. ALe nie, śledz w tym paprykowym sosie jest aksamitny, delikatny. Może następnym razem dodałabym wiecej octu winnego (dla tego przepisu po raz pierwszy w zyciu kupiłam ocet winny ). ale nie zmieniałbym nic więcej. Sama przyjemność. - 25 gru 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis