Żurek na Wielkanoc

    Żurek na Wielkanoc

    20polubień
    2dni1godz.


    Zrobione przez 12 osób

    Żurek z pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo lub białą kiełbasą zawsze, w mojej rodzinie, rozpoczyna wielkanocne śniadanie. Niektórzy mówią na niego biały barszcz.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Zakwas na żurek
    • 10 czubatych łyżek mąki żytniej razowej
    • 2 ząbki czosnku
    • 8 ziarenek pieprzu
    • 8 ziarenek ziela angielskiego
    • 3 listki laurowe
    • kawałek skórki razowego chleba
    • 375 ml przegotowanej, letniej wody
    • Żurek
    • włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, korzeń pietruszki)
    • 4 ziemniaki
    • 2-3 litry wody
    • śmietana 18% (do smaku)
    • 1 listek laurowy
    • 4 ziarenka pieprzu
    • 1/3 łyżeczki kminku
    • 5 ziarenek ziela angielskiego
    • sól i pieprz do smaku
    • majeranek do smaku
    • jajka ugotowane na twardo (1 na osobę)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +2dni odstawienie  ›  Gotowe w: 2dni1godz. 

      Zakwas

    1. Mąkę zalać wodą i dokładnie rozmieszać, przelać do naczynia szklanego lub kamionkowego. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, naczynie nakryć szmatką lub gazą i odstawić na 2-3 dni w ciepłe miejsce. Raz dziennie zamieszać zakwas.
    2. Żurek

    3. Warzywa umyć, obrać, pokroić w plasterki lub w kostkę i wrzucić do garnka z wodą. Dodać przyprawy (bez majeranku) i gotować ok. 30 minut, do miękkości ziemniaków.
    4. W tym czasie ugotować jajka na twardo, obrać, pokroić na ćwiartki i ułożyć w głębokich talerzach.
    5. Do warzyw dodać zakwas i majeranek, i gotować jeszcze ok. 15 minut.
    6. Zaprawić śmietaną. W tym celu najpierw nalać do śmietany nieco gorącej zupy, wymieszać, dolać więcej zupy i gdy śmietana się już ogrzeje, dodać ją do garnka z zupą, stale mieszając. Podgrzać jeszcze chwilę, aby zupa była ciepła.
    7. Nalewać gorącą zupę do talerzy z jajkami. Podawać.

    Rada:

    Można żurek serwować z ugotowaną białą kiełbasą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    oleńka
    autor:
    4

    ten żurek wyszedł wspaniale! Dokładnie taki smak pamiętam z dzieciństwa, kiedy Babcia robiła żur na Święta. Miałam od niej zakwas i użyłam go do tego żurku. Super! Polecam! - 22 mar 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis