Ciasto 3 bit (bez pieczenia)

  • 1komentarz
  • 6polubień
  • 7godz.30min.

Ciasto to nie wymaga pieczenia, jest wyjątkowo smaczne i proste w wykonaniu. Znakomite jako deser podawany do kawy. Najsmaczniejsze na drugi dzień od przygotowania, gdy zmiękną herbatniki.

marsha Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (lub gotowa puszka z masą toffi)
  • Masa budyniowa
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (najlepiej bez cukru)
  • 500 ml mleka
  • 1 kostka masła
  • 100 g cukru (drobnego)
  • Bita śmietana
  • 500 ml dobrze schłodzonej śmietany 30% (kremówki)
  • 2 opakowania (po 12 g) śmietanfixu
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • Dodatkowo
  • 3 opakowania ciastek (np. prostokątne herbatniki maślane Leibnitz)
  • 1 tabliczka czekolady

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 7godz.30min. 

  1. W garnku zagotować wodę, włożyć do gotującej wody zamkniętą puszkę z mlekiem skondensowanym (puszka musi być cała przykryta wodą) i gotować na małym ogniu przez ok. 2-3 godz. (uzyskamy masę toffi). Lekko przestudzić.
  2. Proszek budyniowy rozmieszać w 1/2 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, zdjąć z ognia, wlać rozmieszany proszek a następnie wstawić z powrotem na gaz i mieszać trzepaczką, aby nie było grudek. Zdjąć kiedy budyń zgęstnieje. Odstawić aż całkowicie przestygnie.
  3. Masło zmiksować z cukrem na gładką, puszystą masę. Stale miksując dodawać budyń po łyżce na raz. Nie miksować za długo aby masło się nie zważyło.
  4. Śmietanę lekko ubić, dodać śmietanfixy, cukier i cukier waniliowy i miksować, aż całkiem zgęstnieje.
  5. Na blaszce posmarowanej tłuszczem ułożyć warstwę ciastek, na nich masę budyniową, znów ciastka, masę toffi, ciastka, bitą śmietanę. Wierzch polać roztopioną czekoladą (nie za gorącą, aby śmietana nam nie spłynęła! Chłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

oleńka
autor:
1

Pyszne ciasto! Trochę miałam kłopotu z układaniem ciastek, ale to dlatego, że robiłam w okrągłej blaszce jako torcik. Stał w lodówce całą noc i konsystencja była super, a ciasteczka dobrze namokły. Nie radzę lać za dużo czekolady na wierzch, tylko zrobić fantazyjne wzorki - 14 kwi 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie