Jabłkowe ciasto duńskie

    Jabłkowe ciasto duńskie

    5polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 61 osób

    Lepsze niż szarlotka i można podawać na gorąco. Bardzo szybko znika, gdy podaje się je z innymi ciastami.

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 300 g (2,5 szkl.) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 225 g masła
    • 1 żółtko
    • 160 ml (2/3 szkl.) zimnej wody
    • 30 g (1 szkl.) płatków kukurydzianych
    • 10 jabłek - obranych, z wydrążonymi gniazdami nasiennymi, pokrojonych w plastry
    • 150 g (3/4 szkl.) cukru
    • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 60 g (1/2 szkl.) cukru pudru
    • 1 łyżka mleka
    • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać pokrojone masło i wymieszać, aż mieszanina zacznie przypominać grubą bułkę tartą. W kubku roztrzepać żółtko, dodać zimną wodę. Mieszając, stopniowo dodawać mieszaninę z żółtkiem do mieszaniny z mąką, a następnie mieszać, aż ciasto będzie można uformować w kulę. Na czystej, suchej powierzchni rozwałkować 1/2 ciasta na tyle, by pokryło dno i boki blachy o wymiarach 23x33 cm. Wyłożyć ciasto do blachy.
    3. Na ciasto w blasze wyłożyć płatki kukurydziane. Na warstwie płatków kukurydzianych ułożyć plasterki jabłek. Posypać jabłka cukrem i cynamonem. Rozwałkować drugą połowę ciasta tak, by przykryła całą blachę. Wyłożyć ciasto na nadzienie i skleić krawędzie dwóch części ciasta. Lekko ubić białko i posmarować pędzlem wierzch ciasta.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 do 50 minut, aż nabierze złotego koloru. Skropić lukrem kiedy jest jeszcze ciepłe.
    5. Lukier: w małej miseczce wymieszać na gładką masę cukier puder z mlekiem i aromatem migdałowym.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis