Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

    Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

    27polubień
    4godz.40min.


    Zrobione przez 41 osób

    Dla wielbicieli wiórków kokosowych to niebywała gratka. Pyszne ciasto budyniowo-kokosowe przekładane krakersami. Sładniki najlepiej wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej, aby nie były zimne (masło i żółtko).

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Masa
    • 2 budynie kokosowe, waniliowe lub śmietankowe
    • 500 ml mleka
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 120 g cukru (drobnego)
    • 250 g miękkiego masła
    • 150 g wiórków kokosowych
    • 1 żółtko
    • 2 opakowania słonych, prostokątnych krakersów (np. Lajkonik)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.40min. 

    1. Budynie rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować. Gotujące mleko zdjąć z ognia, dodać rozmieszany proszek budyniowy i cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką) dobrze wymieszać aby nie było grudek. Postawić na chwilę na ogniu, aby budyń zgęstniał - cały czas mieszać. Odstawić w chłodne miejsce aby budyń całkowicie wystygł.
    2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i z żółtkiem na jasną, puszystą masę. Stale miksując dodawać po 1 łyżce zimny budyń. Zmiksować tak, aby nie było grudek, ale nie za długo aby masło się nie zważyło.
    3. Dodać do masy wiórki kokosowe i wymieszać lub zmiksować.
    4. Prostokątną blaszkę wysmarować tłuszczem.
    5. Układać warstwowo na blaszce warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów i tak dalej, kończąc na warstwie z kremem. Po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Dla ozdoby można na cieście poukładać gotowe cukierki Rafaello.
    6. Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny (a najlepiej 24 godz.).

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    oleńka
    autor:
    7

    Zadziwiająco proste ciasto! Robi się je bardzo szybko, trzeba jedynie czekać kiedy się chłodzi. Mi wyszły dwie warstwy herbatników i dwie kremu, posypałam wiórkami i było przepyszne. (Herbatniki były słone ale to się świetnie komponuje). Masa jest boska!!! (Użyłam budyniów śmietankowych żeby nie było zbyt słodko). Polecam! - 14 kwi 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis