Zaloguj się Zarejestruj się

Biała kiełbasa pieczona w jasnym piwie

Prosty a niebanalny przepis na wyborną potrawę na Wielkanocne śniadanie. Najbardziej lubię podawaną na zimno z pieczywem i ćwikłą.

marsha Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 6 

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 500 ml jasnego piwa
  • 5 ząbków czosnku, zgniecionych
  • 2 liście laurowe
  • 3 cebule, pokrojone w plasterki
  • 1 papryka pokrojona w paski
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

  1. Kiełbasę wymyć i ponakłuwać wykałaczką.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  3. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i ułożyć w nim ciasno kiełbasę.
  4. Kiełbasę natrzeć czosnkiem, posypać tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, skropić oliwą i odstawić na 30 minut.
  5. Kiełbasę zalać piwem do 2/3 jej wysokości, na wierzch nałożyć pokrojoną w plastry cebulę i pokrojoną w paski paprykę. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  6. Piec przez ok. 60 minut, co jakiś czas nakłuwając kiełbasę, żeby wypłynął z niej nadmiar tłuszczu i wody. Na 10 minut przed końcem pieczenia, naczynie odkryć i zwiększyć temperaturę do 200 stopni C. Dzięki temu kiełbasa się podpiecze i nabierze pięknego koloru.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie