Polewa wiśniowa

    Polewa wiśniowa

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 82 osoby

    Ta polewa z wiśniami idealnie nadaje się do serników na zimno, zwłaszcza serników nowojorskich. Łatwo się ją gotuje a jest pyszna.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 szklanki

    • 600 g (4 szklanki) wydrylowanych wiśni
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 30 g (1/4 szklanki) skrobi kukurydzianej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wiśnie włożyć do garnka o grubym dnie, przykryć garnek i podgrzewać, często mieszając, aż zaczną puszczać sok i zaczną lekko wrzeć (10-15 minut).
    2. Wymieszać dobrze cukier ze skrobią kukurydzianą i dodać do wiśni (zdjąć najpierw garnek z ognia), wymieszać aby nie było grudek. Wstawić garnek na mały ogień, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż polewa zgęstnieje (ok. 2 minuty). Zdjąć z ognia, ostudzić i polewać ciasta i desery!

    rada

    Zamiast skrobi kukurydzianej można użyć mąki ziemniaczanej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis