Zimowa minestrone z makaronem

    Zimowa minestrone z makaronem

    13polubień
    1godz.50min.


    Zrobione przez 14 osób

    Doskonała zupa, gęsta rozgrzewająca, aromatyczna i pożywna - dla całej rodziny! Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • oliwa
    • kilka plasterków nietłustego wędzonego boczku
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w krążki
    • 2 pokrojone w krążki marchewki
    • 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej w kawałki
    • drobno posiekany ząbek czosnku
    • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
    • 1 nieduży por
    • 2 puszki pomidorów (całych lub krojonych),
    • pół młodej cukinii pokrojonej w plasterki
    • puszka fasolki czerwonej lub białej
    • niepełna szklanka makaronu 4-jajecznego muszelki
    • natka pietruszki
    • bazylia, tymianek, sól, pieprz, ostra papryka
    • starty parmezan

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, podsmażyć na niej boczek aż zacznie się przyrumieniać.
    2. Dodać do niego cebulę, czosnek, selera, pora i marchewkę i poddusić na niedużym ogniu przez kilka minut.
    3. Do rondla dołożyć pozostałe warzywa – fasolkę szparagową, cukinię i pomidory – zalać całość 1,5 litra wody i gotować aż do miękkości warzyw, dodając wody w razie potrzeby.
    4. 10 minut przed końcem gotowania wrzucić makaron i odsączoną fasolkę z puszki.
    5. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i ostrą papryką.
    6. Danie najlepiej podawać w miseczkach, posypane startym parmezanem, z dodatkiem natki pietruszki i pieczywem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis