Torcik czekoladowy

    Torcik czekoladowy

    4polubienia
    6godz.20min.


    Zrobione przez 7 osób

    Pyszny torcik, który rozpływa się w ustach. Pomimo dużej zawartości czekolady i kakao jest zaskakująco lekki. Wspaniała dodatkowa słodycz na Walentynki.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto
    • 6 jajek
    • 2/3 szklanki cukru
    • 1 szklanka mąki tortowej
    • 3 łyżki kakao
    • 50 g startej czekolady deserowej
    • Krem czekoladowy
    • 400 ml śmietany kremówki
    • 1/2 szklanki cukru
    • 70 g kakao
    • 50 g startej czekolady deserowej
    • Polewa czekoladowa
    • 100 g masła
    • 100 g cukru pudru
    • 2 łyżki kakao
    • 2 łyżki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +5godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 6godz.20min. 

      Ciasto:

    1. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni C.
    2. Białka oddzielić od żółtek.
    3. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
    4. Stale ubijając, dodawać żółtka.
    5. Mąkę przesiać i wymieszać z kakao i startą czekoladą.
    6. Stopniowo dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
    7. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy i piec 45 minut w temperaturze 160 stopni C.
    8. Krem:

    9. Śmietankę zagotować z cukrem i kakao.
    10. Zdjąć z ognia, dodać startą czekoladę i dobrze wymieszać.
    11. Przestudzić i włożyć do lodówki na 2 godziny.
    12. Następnie ubijać do momentu, aż krem zgęstnieje.
    13. Upieczone ciasto przekroić na pół (można też na 3 części) i przełożyć kremem.
    14. Polewa

    15. Wszystkie składniki rozpuścić na wolnym ogniu, odstawić do przestudzenia i rozprowadzić na wierzchu i bokach torciku.
    16. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis