Kotlety schabowe w papryce

    Kotlety schabowe w papryce

    8polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 6 osób

    Jeśli znudził Ci się tradycyjny schabowy, ta propozycja jest godna uwagi. Mięsiste kotlety duszone z papryką i porem w sosie cebulowym.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 kotlety schabowe bez kości (po około 150 g)
    • 3 papryki, każda w innym kolorze
    • 1 por
    • 1 szklanka bulionu warzywnego
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki mąki
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +15min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Mięso lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem i odstawić pod przykryciem na 15 minut do lodówki.
    2. W międzyczasie drobno pokroić cebulę i czosnek, zalać bulionem i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
    3. Po przestudzeniu sos cebulowy zmiksować.
    4. Papryki umyć, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę.
    5. Por oczyścić i drobno posiekać.
    6. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę.
    7. Kotlety obtoczyć w mące, włożyć na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć z obu stron na rumiano.
    8. Do kotletów dodać paprykę i pora, oprószyć oregano i mieloną papryką i razem chwilkę przesmażyć.
    9. Całość zalać sosem cebulowym i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.

    Sposób podania:

    Kotlety wyśmienicie smakują z ryżem. Dodatkowo polecam posypać je odrobiną pokruszonego sera pleśniowego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis