Pieczony indyk z rozmarynem i tymiankiem

    Pieczony indyk z rozmarynem i tymiankiem

    2polubienia
    1godz.45min.


    Zrobione przez 9 osób

    Kiedy wiadomo, że cały indyk to za dużo, lepiej kupić korpus indyczy, albo z całej tuszki odciąć skrzydła i nogi i wykorzystać je do innej potrawy. Ten pieczony indyk jest nacierany ziołami i jest bajecznie pyszny.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 indyk (ok. 3 kg)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku, wyciśniętego
    • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
    • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
    • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
    • 1 łyżeczka soli morskiej
    • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.
    2. Wymieszać oliwę z czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Indyka wstawić do brytfanki (najlepiej z rusztem) i posmarować marynatą, także wcierając ją pod skórę.
    3. Piec indyka przez 90 minut do 2 godzin, aż soki wyciekające z niego będą klarowne. Po upieczeniu przykryć luźno folią aluminiową (tworząc namiot) i odstawić na 15-20 minut, a następnie kroić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis