Jabłka w cieście

    Jabłka w cieście

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 116 osób

    Mam ten przepis od cioci. Moje dzieci po prostu je uwielbiają. Spróbuj też z brzoskwiniami!

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 150 g (1/4 szkl.) cukru
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 jajka
    • 235 ml (1 szkl.) mleka
    • 2 l oleju do głębokiego smażenia
    • 4 duże jabłka, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych
    • 60 g (1/2 szkl.) cukru pudru, do obtaczania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W średniej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, gałką muszkatołową i solą. W innej misce zmiksować jaja z mlekiem. Dodać mieszaninę z mlekiem do mieszaniny z mąką i wymieszać na gładko.
    2. We frytownicy albo w rondlu o grubym dnie lub w głębokiej patelni podgrzać olej do temperatury 190°C.
    3. Pokroić jabłka w krążki o średnicy 1,5 cm. Zanurzać kawałki jabłka w cieście i smażyć, po kilka na raz, przewracając raz, do uzyskania złotego koloru. Odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis