Bakłażan zapiekany z mozzarellą

    Bakłażan zapiekany z mozzarellą

    14polubień
    35min.


    Zrobione przez 10 osób

    Bakłażan to bardzo popularne warzywo w Turcji. Ten przepis to propozycja mojego znajomego na szybką i smaczną przystawkę.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 bakłażan
    • 1 łyżka soli
    • 150 g mozzarelli
    • 1 pomidor
    • 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
    • 1 łyżka oliwy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Bakłażana pokroić w 1,5 cm plastry, oprószyć solą i odstawić na 20 minut.
    2. Mozzarellę i pomidora pokroić w grubsze plastry.
    3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    4. Blaszkę nasmarować oliwą.
    5. Bakłażana opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    6. Plastry bakłażana ułożyć na blaszce, każdy przykryć serem, a na co drugi położyć plasterek pomidora.
    7. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
    8. Piec w temperaturze 180 C przez 10 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis