Zaloguj się Zarejestruj się

Pieczone gołąbki

Wspaniałe gołąbki według przepisu mojej mamy. To niesamowicie sycące danie obowiązkowo pojawia się na stole na rodzinnych uroczystościach i różnych imprezach. Doskonałe podawane zarówno z sosem grzybowym jak i pomidorowym.

alaola Washington, Stany Zjednoczone

Składniki
ilość porcji: 8 

  • 1 główka (około 1,5 kg) kapusty włoskiej
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 2 szklanki ryżu białego
  • 1 kg karkówki
  • 250 g podgarla lub surowego boczku
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżeczka wegety
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

  1. Z kapusty wyciąć ostrym nożem głąb. Włożyć ją do dużego garnka z gotującą się wodą na 3-4 minuty.
  2. W trakcie gotowania ostrożnie oddzielać kolejne liście i odkładać do osuszenia.
  3. Z każdego liścia odciąć nerw liściowy (to zgrubienie u nasady liścia).
  4. Ryż i kasze ugotować na pół miękko (około 10 minut) w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić jak makaron.
  5. Karkówkę i podgarle lub boczek zmielić.
  6. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać zmielone mięso, przyprawy i razem podsmażyć.
  7. Farsz mięsny wymieszać dobrze z ryżem i kaszami.
  8. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zawijać dość ciasno od nasady.
  9. Brzegi liścia zawijać do środka i tak przygotowane gołąbki układać w żaroodpornym naczyniu ściśle jeden obok drugiego.
  10. Gołąbki zalać bulionem warzywnym, na wierzch położyć liście kapusty (jeśli nam jakieś zostały, będą chronić przed przypaleniem).
  11. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  12. Gołąbki piec przez 80 minut.

rada

Po godzinie pieczenia należy sprawdzić czy kapusta jest już miękka. Czasem młoda kapusta piecze się szybciej.

Ryż bez tajemnic

Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie