Pieczone gołąbki

    Pieczone gołąbki

    8polubień
    2godz.10min.


    Zrobione przez 7 osób

    Wspaniałe gołąbki według przepisu mojej mamy. To niesamowicie sycące danie obowiązkowo pojawia się na stole na rodzinnych uroczystościach i różnych imprezach. Doskonałe podawane zarówno z sosem grzybowym jak i pomidorowym.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 główka (około 1,5 kg) kapusty włoskiej
    • 1 szklanka kaszy gryczanej
    • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
    • 2 szklanki ryżu białego
    • 1 kg karkówki
    • 250 g podgarla lub surowego boczku
    • 1 cebula
    • 4-5 ząbków czosnku
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżka pieprzu
    • 1 łyżeczka wegety
    • 1,5 szklanki bulionu warzywnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Z kapusty wyciąć ostrym nożem głąb. Włożyć ją do dużego garnka z gotującą się wodą na 3-4 minuty.
    2. W trakcie gotowania ostrożnie oddzielać kolejne liście i odkładać do osuszenia.
    3. Z każdego liścia odciąć nerw liściowy (to zgrubienie u nasady liścia).
    4. Ryż i kasze ugotować na pół miękko (około 10 minut) w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić jak makaron.
    5. Karkówkę i podgarle lub boczek zmielić.
    6. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać zmielone mięso, przyprawy i razem podsmażyć.
    7. Farsz mięsny wymieszać dobrze z ryżem i kaszami.
    8. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zawijać dość ciasno od nasady.
    9. Brzegi liścia zawijać do środka i tak przygotowane gołąbki układać w żaroodpornym naczyniu ściśle jeden obok drugiego.
    10. Gołąbki zalać bulionem warzywnym, na wierzch położyć liście kapusty (jeśli nam jakieś zostały, będą chronić przed przypaleniem).
    11. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    12. Gołąbki piec przez 80 minut.

    rada

    Po godzinie pieczenia należy sprawdzić czy kapusta jest już miękka. Czasem młoda kapusta piecze się szybciej.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis