Surówka z pora

    Surówka z pora

    21polubień
    10min.


    Zrobione przez 10 osób

    Jedna z najprostszych ale i najsmaczniejszych polskich surówek. Ostry smak pora jest tu przełamany słodkim smakiem marchewki, a winne jabłko dopełnia wyjątkowości smaku. W mojej wersji z dodatkiem ziaren słonecznika.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 por
    • 2 średnie marchewki
    • 1 winne jabłko
    • 2 łyżki majonezu
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki ziaren słonecznika

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Pora dobrze opłukać, przekroić wzdłuż na cztery części i pokroić drobniutko.
    2. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
    3. Wszystkie składniki dobrze wymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprzem.
    4. Surówkę posypać ziarnami słonecznika.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    JolaFx
    autor:
    2

    Dzisiaj zrobilam i bardzo smaczna. Na pewno bede ja jeszcze robic jako swietny dodatek do obiadu. - 25 cze 2014

    MathildeKlimasz
    1

    Darował sobie nasiona skonecznika i bez tego to jedna z najlepszych surowek, jakie zrobilam. Mogę dodac,ze jeżeli ktoś nie lubi ostrości pora to można go wcześniej sparzyć. - 05 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis