Farfalle z cukinią w śmietanowym sosie

    Farfalle z cukinią w śmietanowym sosie

    3polubienia
    35min.


    Zrobione przez 66 osób

    Pyszne i proste danie z makaronem farfalle czyli kokardki. Podsmażona cukinia w śmietanowo-serowym sosie wprost rozpływa się w ustach! Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 7 

    • 1/3 szklanki (75 ml) oliwy z oliwek
    • 5 małych cukinii, pokrojonych w słupki
    • 2 cebule, posiekane
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 2/3 szklanki (160 ml) śmietany 36 %
    • 500 g makaronu farfalle (kokardki)
    • 1/2 szklanki (60 g) startego parmezanu
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki startego parmezanu do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cukinię i podsmażyć na złoty kolor. Przełożyć na talerz.
    2. Na patelnię dodać cebulę i czosnek, podsmażyć na złoty kolor. Dodać śmietanę, zwiększyć ogień i gotować, aż sos się zredukuje o 1/3.
    3. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Odcedzić.
    4. Do sosu dodać makaron, cukinię, 1/2 szklanki sera, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i podgrzać wszystkie składniki. Podawać posypane parmezanem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis