Muffiny cukiniowe

    Muffiny cukiniowe

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 89 osób

    Smaczna i zdrowa przekąska dla dużych i małych. Z mąki z pełnego przemiału, słodzone miodem, o niskiej zawartości tłuszczu. Spróbujcie sami!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 szklanki (240 g) mąki pszennej z pełnego przemiału
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 3/4 szklanki (180 ml) mleka 0 %
    • 2 białka
    • 1/4 szklanki (60 ml) oleju roślinnego
    • 1/4 szklanki (60 ml) miodu
    • 1 szklanka (120 g) startej cukinii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Lekko natłuścić foremki do mufinek.
    2. Mąkę przesiać z proszkiem, solą i cynamonem.
    3. Mleko zmiksować z białkami, olejem, miodem i cukinią. Dodać do suchych składników i wymieszać, aż się połączą. Nie mieszać za długo - ciasto powinno być grudkowate. Foremki napełniać ciastem do 2/3 wysokości.
    4. Piec przez 20 minut na jasnobrązowy kolor.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis