Wegetariański omlet

    Wegetariański omlet

    2polubienia
    20min.


    Zrobione przez 94 osoby

    Prosty i szybki sposób na sycące śniadanie lub lunch! Wspaniały omlet z dodatkiem papryki i cebuli, posypany szwajcarskim serem, można również użyć sera gouda. Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 łyżki masła
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 1 zielona papryka, posiekana
    • 4 jajka
    • 2 łyżki mleka
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • 60 g startego sera szwajcarskiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Dodać cebulę i paprykę i podsmażać przez 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając.
    2. W międzyczasie jajka zmiksować z mlekiem, 1/2 łyżeczki soli i pieprzem.
    3. Warzywa przełożyć do miski i posypać pozostałą solą.
    4. Na patelni roztopić łyżkę masła. Kiedy zacznie wrzeć, wlać zmiksowane jajka i smażyć przez 2 minuty. Delikatnie unieść brzegi omletu za pomocą łopatki tak, aby jeszcze surowe jajka rozprowadziły się równomiernie na patelni. Smażyć przez kolejne 2-3 minuty.
    5. Omlet posypać startym serem, a na środku ułożyć podsmażone wcześniej warzywa. Delikatnie złożyć omlet na pół, smażyć jeszcze przez kilka minut, aż ser się roztopi. Przełożyć na talerz, przekroić na pół i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis