Gulasz z sarniny z warzywami

    Gulasz z sarniny z warzywami

    Zapisz do ulubionych
    5godz.20min.


    Zrobione przez 12 osób

    Pyszny gulasz, gotowany w wolnowarze, który można przyrządzić na kilka sposobów. Możemy dodać rozmaite warzywa, świeże lub mrożone! Można też nie dodawać warzyw wcale i gulasz będzie czysto mięsny.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1,5 kg sarniny
    • 1 cebula, grubo pokrojona
    • 1/3 szklanki (40 g) mąki pszennej
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 5 kostek bulionu wołowego
    • 1,5 litra wody
    • 1,5 szklanki (200 g) marchewki, pokrojonej w plasterki
    • 1,5 szklanki (200 g) cebuli, posiekanej
    • 1,5 szklanki (250 g) ziemniaków, pokrojonych w kostkę

    • 1/2 szklanki (60 g) mąki pszennej
    • 1 szklanka (235 ml) gorącej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5godz.  ›  Gotowe w: 5godz.20min. 

    1. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z cebulą i 1/3 szklanki mąki. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć mięso, aż będzie rumiane.
    2. Mięso przełożyć do wolnowaru, dodać kostki bulionowe i zalać wodą. Przykryć i gotować przez 5 godzin.
    3. Aby zagęścić sos, należy wymieszać 1/2 szklanki mąki ze szklanką gorącej wody, aż mąka się rozpuści. Dodać do wolnowaru i wymieszać. Jeśli sos nie będzie wystarczająco gęsty, dodać więcej mąki.
    4. Następnie dodać pokrojone warzywa i gotować, aż będą miękkie. Podawać z ryżem.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis