Jabłka pieczone w mikrofalówce

    Jabłka pieczone w mikrofalówce

    2polubienia
    11min.


    Zrobione przez 132 osoby

    To łatwy i szybki przepis na pieczone jabłka. Świetne na brunch lub przekąskę. Do jabłek można nałożyć dowolne owoce - wyjątkowo pysznie smakują jabłka nadziewane żurawiną.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 jabłka
    • 2 łyżki cukru brązowego
    • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 2 łyżeczki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 7min.  ›  Gotowanie: 4min.  ›  Gotowe w: 11min. 

    1. Wydrążyć z jabłek gniazda nasienne, zostawiając spód jabłek nienaruszony.
    2. W miseczce wymieszać brązowy cukier z cynamonem i gałką muszkatołową. Nakładać mieszankę z cukrem do jabłek łyżeczką, a na wierzch nakładać po łyżeczce (lub więcej, wedle upodobań) masła. Włożyć jabłka do głębokiego naczynia żaroodpornego i przykryć.
    3. Piec w kuchence mikrofalowej przez 3,5 do 4 minut, lub do miękkości. Odstawić jabłka by przestygły przez kilka minut przed podaniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis