Jabłka pieczone w mikrofalówce

To łatwy i szybki przepis na pieczone jabłka. Świetne na brunch lub przekąskę. Do jabłek można nałożyć dowolne owoce - wyjątkowo pysznie smakują jabłka nadziewane żurawiną.

Nicole M.

Składniki

ilość porcji: 2 

  • 2 jabłka
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 2 łyżeczki masła

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 7min.  ›  Gotowanie: 4min.  ›  Gotowe w: 11min. 

  1. Wydrążyć z jabłek gniazda nasienne, zostawiając spód jabłek nienaruszony.
  2. W miseczce wymieszać brązowy cukier z cynamonem i gałką muszkatołową. Nakładać mieszankę z cukrem do jabłek łyżeczką, a na wierzch nakładać po łyżeczce (lub więcej, wedle upodobań) masła. Włożyć jabłka do głębokiego naczynia żaroodpornego i przykryć.
  3. Piec w kuchence mikrofalowej przez 3,5 do 4 minut, lub do miękkości. Odstawić jabłka by przestygły przez kilka minut przed podaniem.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie