Potrawka z kurczaka po japońsku

    Potrawka z kurczaka po japońsku

    4polubienia
    30min.


    Zrobione przez 424 osoby

    Klasyk gatunku - popularne japońskie danie typu stir fry. Kurczak w sosie sojowym, z dodatkiem pasty chili, podsmażony z kapustą, marchewką i cebulą. Podawany z makaronem soba. Pycha!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
    • 1 łyżka oleju rzepakowego
    • 2 łyżki pasty chili
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka, pokrojone w kostkę
    • 1/2 szklanki (120 ml) sosu sojowego
    • 1 cebula, pokrojona wzdłuż na ósemki
    • 1/2 główki kapusty, grubo poszatkowanej
    • 2 marchewki, pokrojone na nieduże kawałki
    • 250 g ugotowanego makaronu soba

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Na patelni wymieszać olej sezamowy z rzepakowym i pastą chili. Podsmażać przez 30 sekund. Dodać czosnek i smażyć przez kolejne 30 sekund. Dodać kurczaka i 1/4 szklanki sosu sojowego i smażyć, aż mięso się zrumieni. Przełożyć na półmisek i odstawić w ciepłe miejsce.
    2. Na tej samej patelni wymieszać cebulę z kapustą i marchewką. Podsmażyć, aż kapusta zacznie mięknąć. Dodać pozostały sos sojowy, ugotowany makaron i kurczaka, wymieszać, aż składniki się połączą. Podawać gorące.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis