Bulion z pieczonych warzyw

    Bulion z pieczonych warzyw

    1polubienie
    2godz.10min.


    Zrobione przez 103 osoby

    Wspaniały, aromatyczny wywar z warzyw, który można wykorzystać do zup, sosów, można go również mrozić. Warzywa, które zostają z gotowania można po prostu zjeść. Polecam ten bulion do przygotowania risotto!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 g selera naciowego
    • 700 g białej cebuli
    • 500 g marchewki, pokrojonej na kawałki
    • 500 g pomidorów
    • 500 g zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
    • 250 g rzepy pokrojonej w kostkę
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 całe goździki
    • 1 liść laurowy
    • 6 ziaren pieprzu
    • 1 pęczek posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 3 litry wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C.
    2. Z selera usunąć liście.
    3. W brytfance ułożyć cebulę, marchewkę, pomidory, paprykę i rzepę, polać oliwą i wymieszać. Piec przez około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą przypieczone, a cebula zacznie się karmelizować.
    4. Do dużego garnka wlać 3 litry wody, dodać pieczone warzywa, seler, czosnek i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, zmiejszyć ogień i gotować bez przykrycia, aż połowa wody odparuje.
    5. Wywar przecedzić przez sito. Można wykorzystać od razu, albo przechowywać w lodówce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis