Najlepsze na świecie ciastka owsiane

    Najlepsze na świecie ciastka owsiane

    2polubienia
    27min.


    Zrobione przez 44 osoby

    Ulubione ciastka mojego męża. Tradycyjnie w ciasteczkach owsianych mamy rodzynki, a ja dodałam orzechy włoskie. Koniecznie spróbujcie!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 100 g margaryny do pieczenia o temperaturze pokojowej
    • 1/4 szklanki (50 g) cukru kryształu
    • 1/2 szklanki (110 g) brązowego cukru
    • 1 jajko
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 3/4 szklanki (95 g) mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 szklanka (80 g) płatków owsianych
    • 1/2 szklanki (60 g) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 27min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.
    2. Margarynę utrzeć z cukrem białym i brązowym na puszystą masę. Dodać jajko i wanilię.
    3. Mąkę przesiać z sodą i solą, a następnie wymieszać z utartą masą. Dodać płatki owsiane i orzechy, wymieszać. Nakładać porcje ciasta łyżką na natłuszczoną blaszkę, w odległości 2-3 cm jedno ciastko od drugiego.
    4. Piec przez 12 minut, a następnie od razu przełożyć na metalową kratkę, aby wystygły.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    4

    Przepis zrealizowałam ze świeżych, dobrych jakościowo produktów, bardzo precyzyjnie stosując się do niego. Efekt fatalny - ciasteczka po prostu rozlały się - efekt to gigantyczny aczkolwiek cieniuśki placek, bo i ciasteczka zrobiłam cieńkie....... na szczęście - 0,5-1cm. Smak - rzecz gustu: "placek" pokroiłam i dałam do spróbowania rodzinie - na pytanie czy smakują najczęściej w odpowiedzi słyszałam "średnio". Przykro mi, pozdrawiam. - 02 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis