Zimowa sałatka z komosą ryżową

    Zimowa sałatka z komosą ryżową

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 10 osób

    Smaczna, orientalna sałatka z azjatyckim owocem kumkwat i komosą ryżową. Do tego ogórek, rukiew wodna i gruszka w lekkim sosie z oliwy i cytryny, doprawionym kolendrą. Warto spróbować!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 i 1/3 szklanki (225 g) komosy ryżowej, przepłukanej
    • 1,5 szklanki (350 ml) wody
    • 2 kumkwaty, wypestkowane i drobno pokrojone
    • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
    • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
    • 2,5 łyżki soku z cytryny
    • 1/2 łyżeczki soli koszernej
    • 1 gruszka, obrana i drobno pokrojona
    • 1 ogórek, obrany i drobno pokrojony
    • 1 szklanka (40 g) rukwii wodnej, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W garnku zagotować wodę, dodać komosę i gotować na małym ogniu przez około 12 minut, często mieszając. Odcedzić i odstawić do przestudzenia.
    2. W misce wymieszać kumkwat z kolendrą, oliwą, sokiem z cytryny i solą. Odstawić na 5 minut.
    3. W oddzielnej misce wymieszać komosę z gruszką i ogórkiem. Polać sosem i wymieszać. Dodać rukiew i jeszcze raz wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis