Winna galaretka

    Winna galaretka

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 150 osób

    Smaczna i prosta galaretka z wina (można użyć zarówno czerwonego, jak i białego). Wspaniały dodatek do krakersów posmarowanych serkiem śmietankowym.

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • 3,5 szklanki (830 ml) wina
    • 1/2 szklanki (120 ml) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • 60 g pektyny
    • 4,5 szklanki (900 g) cukru kryształu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W garnku wymieszać wino z sokiem i pektyną. Doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Gotować na dużym ogniu przez 1 minutę, cały czas mieszając. Odstawić z ognia i zebrać pianę z wierzchu, jeśli się utworzyła.
    2. Gorącą galaretkę przekładać chochelką do wysterylizowanych słoików, ale nie nalewać do pełna. Słoiki mocno zakręcić i zapasteryzować, gotując je w garnku przez 5 minut.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis