Włoskie winne ciasteczka

    Włoskie winne ciasteczka

    3polubienia
    45min.


    Zrobione przez 72 osoby

    To oryginalny przepis na te pyszne ciasteczka przekazywany z pokolenia na pokolenie. Chrupiące, nie za słodkie, proste i doskonałe z kawą lub herbatą!

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 3 szklanki (375 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 łyżki cukru kryształu
    • 1 szklanka (235 ml) wytrawnego czerwonego wina
    • 1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego
    • 1/3 szklanki (65 g) cukru kryształu do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. W misce mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem. Dodać wino i olej. Wymieszać widelcem, a następnie ręką.
    3. Z ciasta formować małe wałeczki, a z nich kółka, o średnicy nie większej niż 5 cm. Ciastka obtaczać w cukrze i układać na blaszce.
    4. Piec przez 25 minut. Ciasteczka po wystygnięciu będą twarde i chrupiące.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis