Jabłecznik po rumuńsku

    Jabłecznik po rumuńsku

    5polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 217 osób

    To cudownie proste, ale pyszne ciasto! To jest tak wilgotne i świeże, że na pewno stanie się ulubionym przysmakiem w Twojej rodzinie, tak jak w mojej! Większość czasu przygotowania zabiera obieranie i krojenie jabłek. Z powodzeniem można użyć mieszanki różnych jabłek, ale ja zwykle używam Golden Delicious.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 5 jabłek, obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych
    • 3 jajka
    • 300 g (1,5 szkl.) cukru
    • 180 ml (3/4 szkl.) oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 1 łyżka aromatu waniliowego
    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 90 g (3/4 szkl.) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23x33 cm. Pokroić jabłka w plastry długości 2,5 cm. Odstawić.
    2. W dużej misce wymieszać dobrze trzepaczką jaja z cukrem. Mieszając, dodać sodę oczyszczoną, olej, cynamon i wanilię. Dodać mąkę mieszając tylko tyle, by wszystko się połączyło. Dodać jabłka i orzechy i delikatnie wymieszać.
    3. Wlać ciasto do przygotowanej blachy. Piec w nagrzanym piekarniku przez 55 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie czysta. Pozostawić by lekko przestygło. Można podawać na ciepło lub o temperaturze pokojowej.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    AnnaOlechno
    autor:
    0

    - - 10 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis