Biały keks

    Biały keks

    1polubienie
    10godz.35min.


    Zrobione przez 86 osób

    To ciasto pamiętam od dziecka, moja mama zawsze je piecze na święta - to część tradycji. Moja rodzina uwielbia ten keks. Spróbujcie sami!

    Składniki
    ilość sztuk: 3 keksy

    • 1,5 szklanki (170 g) kandyzowanego ananasa w kawałkach
    • 3 szklanki (435 g) złotych rodzynek
    • 1,5 szklanki (250 g) kandyzowanych wiśni
    • 1 szklanka (145 g) suszonej porzeczki
    • 55 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • 55 g kandyzowanej skórki cytrynowej
    • 1/2 szklanki (120 ml) soku pomarańczowego
    • 450 g masła
    • 4 szklanki (480 g) cukru pudru
    • 8 jajek
    • 4 szklanki (430 g) orzechów pekan, posiekanych
    • 3 szklanki (375 g) przesianej mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 10godz.35min. 

    1. Ananasa, rodzynki i wiśnie posiekać. Dodać porzeczki, skórkę pomarańczową i cytynową i zalać sokiem pomarańczowym. Odstawić na noc.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 135 stopni C. W piekarniku umieścić naczynie z wodą. Foremkę o wymiarach 12x23 cm i dwie keksówki wyłożyć pergaminem.
    3. Masło utrzeć z cukrem. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodawać stopniowo do masy, cały czas ucierając. Dodać namoczone w soku owoce oraz orzechy i wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą.
    4. W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek, napełniając je do 2/3 wysokości.
    5. Piec przez 2 -2,5 godziny na złoto-brązowy kolor. Można sprawdzić, czy wykałaczka wetknięta w środek jest już sucha.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis