Ciasteczka z białą czekoladą i orzechami macadamia

    Ciasteczka z białą czekoladą i orzechami macadamia

    11polubień
    32min.


    Zrobione przez 46 osób

    Ciasteczka owsiane są zawsze bardzo smaczne, ale ten przepis jest wyjątkowy! Kawałki białej czekolady i orzechy macadamia sprawiają, że ciasteczka są przepyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 48 

    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
    • 1/2 szklanki (110 g) brązowego cukru
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1,5 szklanki (190 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1,5 szklanki (120 g) płatków owsianych
    • 1 szklanka (175 g) białej czekolady, posiekanej
    • 1 szklanka (135 ml) orzechów macadamia, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 32min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić blaszkę.
    2. Masło utrzeć z cukrem białym i brązowym na puszystą masę. Dodać jajko i wanilię, cały czas ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, dodać do masy i wymieszać. Dodać płatki, czekoladę i orzechy i dobrze wymieszać. Nakładać ciasto łyżeczką na przygotowaną blaszkę formując okrągłe ciasteczka.
    3. Piec przez 10-12 minut. Można chwilę dłużej, ciasteczka będą wtedy bardziej chrupiące. Jeśli natomiast ciasteczka zostawimy po upieczeniu na blaszce, ich spód zrobi się miękki.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis