Ciasteczka czekoladowe z białą czekoladą

    Ciasteczka czekoladowe z białą czekoladą

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 594 osoby

    Odwrócona wersja tradycyjnych amerykańskich ciasteczek z groszkami czekoladowymi. W tym przepisie czekoladowe ciasteczka mają białe groszki. Można je zastąpić drobno pokrojoną białą czekoladą. Pyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 225 g masła
    • 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
    • 3/4 szklanki (165 g) brązowego cukru
    • 2 jajka
    • 1 i 1/4 szklanki (110 g) gorzkiego kakao
    • 1 i 3/4 szklanki (220 g) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 szklanki (360 g) groszków z białej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +5min. studzenie  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić blaszkę.
    2. Masło utrzeć z cukrem białym i brązowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, po jednym na raz, cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z kakao i sodą, i stopniowo dodawać do utartej masy, cały czas mieszając. Dodać groszki czekoladowe. Łyżeczką nakładać ciasto na przygotowaną blaszkę, formując okrągłe ciasteczka.
    3. Piec przez 8-10 minut. Wyjąć z piekarnika, ale pozostawić na blaszce na 5 minut do przestygniecia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    1

    coś mi nie wyszło bo groszki się rozpuściły, a uformowane ciasteczka zlepiły się ze sobą - 30 gru 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis