Chili z białą fasolą i kurczakiem

    Chili z białą fasolą i kurczakiem

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 365 osób

    Smaczne i szybkie danie. Moja wersja pikantnego chili z dodatkiem kurczaka. Najbardziej je lubię z chlebem kukurydzianym.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 cebule, posiekane
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 1200 ml bulionu drobiowego
    • 4 pojedyncze filety z kurczaka, ugotowane i posiekane
    • 2 puszki (po 120 g) zielonej papryczki chili, posiekanej
    • 2 łyżeczki mielonego kuminu
    • 2 łyżeczki suszonego oregano
    • 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 5 puszek (po 400 g) białej fasoli wraz z zalewą
    • 100 g startego sera żółtego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, i smażyć przez 10 minut, aż cebula będzie miękka. Zalać bulionem, dodać kurczaka, chili, kumin, oregano i pieprz cayenne, i doprowadzić do wrzenia.
    2. Zmniejszyć ogień, dodać fasolę z puszki. Gotować przez 20-30 minut. Podawać posypane serem.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis