Szkockie ciasteczka z wiśniami maraschino

    (574)

    Proste i smaczne ciasteczka, które wprost rozpływają się w ustach. Wiśnie sprawiają, że ciasteczka bardzo ładnie wyglądają na paterze.


    Zrobione przez 540 osób

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 1,5 szklanki (190 g) mąki pszennej
    • 1/2 szklanki (60 g) cukru pudru
    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 60 g kandyzowanych czerwonych wiśni maraschino
    • 60 g kandyzowanych zielonych wiśni maraschino

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. Mąkę wymieszać z cukrem i masłem. Zmiksować na puszystą masę. Nakładać na blaszkę po łyżeczce ciasta, w odległości około 5 cm od siebie. Na środek każdego ciastka dodawać na przemian czerwoną i zieloną wiśnię.
    3. Piec przez 15-17 minut. Odstawić do ostygnięcia na 5 minut. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, rozdzielając warstwy ciasteczek papierem woskowanym.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (574)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis