Jabłecznik pierożkowy

    Jabłecznik pierożkowy

    2polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 195 osób

    Ten jabłecznik smakuje jak pierożki z jabłkami - ale nie wymaga tyle pracy. Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1400 g jabłek - obranych, z wydrążonymi gniazdami nasiennymi, pokrojonych w plastry
    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 300 g (1 i 1/2 szkl.) cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 jajka, ubite
    • 235 ml (1 szkl.) oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Lekko wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne o wymiarach 23x33 cm.
    2. Plasterki jabłka włożyć do naczynia żaroodpornego. W średniej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać jaja i olej, wymieszać; wyłożyć na wierzch jabłek. Posypać cynamonem.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 do 45 minut lub do momentu gdy wierzch będzie puszysty i złocistego koloru.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis