Puree z marchewki i pasternaku

    Puree z marchewki i pasternaku

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 29 osób

    Pyszny dodatek do obiadu jako alternatywa dla tłuczonych ziemniaków! Puree z marchewki i pasternaku ma cudowny orzechowy posmak. Można przygotować nawet 4 godziny wcześniej, a potem tylko podgrzać!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 700 g marchewki, pokrojonej na kawałki
    • 1 kg pasternaku, obranego i pokrojonego na kawałki
    • 120 g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
    • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, dodać marchewkę, garnek częściowo przykryć i gotować przez 5 minut. Następnie dodać pasternak i gotować przez kolejne 15 minut. Odcedzić.
    2. Warzywa z powrotem włożyć do garnka i trzymając na małym ogniu, mieszać, aż cała woda wyparuje. Warzywa przełożyć do blendera. Dodać masło i zmiksować na gładką masę. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Przed podaniem podgrzać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis