Ciasteczka po walijsku

    (39)
    2 godz. 40 min

    Będąc w Walii na festiwalu skosztowałam tych ciasteczek. Poprosiłam o przepis i oto on! Okazuje się te te ciastka się smaży a nie piecze! Zamiast rodzynek można dodać suszone porzeczki.


    Zrobione przez 38 osób

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 4 szklanki (500 g) mąki pszennej
    • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 6 łyżek masła o temperaturze pokojowej
    • 6 łyżek smalcu
    • 1,5 szklanki (300 g) cukru kryształu
    • 2 szklanki (330 g) rodzynek
    • 4 jajka
    • 1/2 szklanki (120 ml) mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Mąkę przesiać z proszkiem i solą, dodać masło i smalec. Wysiekać, aby ciasto zbiło się w grudki przypominające kruszonkę. Dodać cukier i rodzynki. Jajka roztrzepać i stopniowo dodawać do ciasta. Dodać tyle mleka aby powstało dość gęste ciasto. Wyrobić na jednolitą masę. Chłodzić przez 1-2 godziny.
    2. Ciasto cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wycinać ciasteczka o średnicy około 7 cm. Smażyć na natłuszczonej patelni na lekko brązowy kolor. Przestudzić i posypać cukrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (39)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (4)