Ciasteczka po walijsku

    Ciasteczka po walijsku

    Zapisz do ulubionych
    2godz.40min.


    Zrobione przez 37 osób

    Będąc w Walii na festiwalu skosztowałam tych ciasteczek. Poprosiłam o przepis i oto on! Okazuje się te te ciastka się smaży a nie piecze! Zamiast rodzynek można dodać suszone porzeczki.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 4 szklanki (500 g) mąki pszennej
    • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 6 łyżek masła o temperaturze pokojowej
    • 6 łyżek smalcu
    • 1,5 szklanki (300 g) cukru kryształu
    • 2 szklanki (330 g) rodzynek
    • 4 jajka
    • 1/2 szklanki (120 ml) mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Mąkę przesiać z proszkiem i solą, dodać masło i smalec. Wysiekać, aby ciasto zbiło się w grudki przypominające kruszonkę. Dodać cukier i rodzynki. Jajka roztrzepać i stopniowo dodawać do ciasta. Dodać tyle mleka aby powstało dość gęste ciasto. Wyrobić na jednolitą masę. Chłodzić przez 1-2 godziny.
    2. Ciasto cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wycinać ciasteczka o średnicy około 7 cm. Smażyć na natłuszczonej patelni na lekko brązowy kolor. Przestudzić i posypać cukrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis