Bezjajeczne ciasto czekoladowe

    Bezjajeczne ciasto czekoladowe

    7polubień
    50min.


    Zrobione przez 121 osób

    Pyszne i błyskawiczne ciasto, dobre na każdą okazję. W przepisie nie ma jajek, mleka ani masła, dlatego mogą je jeść osoby na diecie bezmlecznej. Jest pysznie kakaowe i wilgotne.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 3 szklanki (375 g) mąki pszennej
    • 2 szklanki (400 g) cukru kryształu
    • 1/2 szklanki (45 g) gorzkiego kakao
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 łyżka sody oczyszczonej
    • 1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego
    • 2 łyżki octu białego 5%
    • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 2 szklanki (475 ml) wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką foremkę o wymiarach 23x33 cm.
    2. Mąkę przesiać z cukrem, kakao, solą i sodą. W środku zrobić zagłębienie i wlać olej, ocet, wodę i wanilię. Dobrze wymieszać.
    3. Ciasto wyłożyć do przygotowanej foremki. Piec przez 40 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek będzie czysta.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis