Tort weselny

    Tort weselny

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 156 osób

    Pyszny i prosty przepis na ciasto do tortu weselnego. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy na pewno ciasto się uda! Potem wystarczy przełożyć ulubionym kremem, udekorować i świętować!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 3 szklanki (600 g) cukru kryształu
    • 7 jajek
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    • 3 szklanki (375 g) mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 szklanka (230 g) kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C. Natłuścić i oprószyc mąką formę o wymiarach 33x23 cm.
    2. Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo, po jednym na raz, dodawać jajka, cały czas ucierając. Dodać wanilię. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem. Dodawać do utartej masy, cały czas mieszając. Na końcu dodać śmietanę i wymieszać na jednolitą masę, aby nie było żadnych grudek. Ciasto przełożyć do formy.
    3. Piec przez 45-60 minut, do momentu, aż wykałaczka wetknięta w środek, wyjdzie czysta. Odstawić do ostygnięcia.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis