Ciasto dyniowe z orzechami włoskimi

    Ciasto dyniowe z orzechami włoskimi

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 62 osoby

    Pyszne, wilgotne i nietypowe ciasto dyniowe! Na spodzie z krakersów lekka masa dyniowa, a na wierzchu wspaniała kruszonka z orzechami włoskimi. Palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kruchy spód z krakersów
    • 500 g puree z dyni
    • 1 puszka (400 g) słodzonego mleka skondensowanego
    • 1 jajko
    • 1 i 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • Kruszonka
    • 1/4 szklanki (50 g) cukru brązowego
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki masła
    • 3/4 szklanki (90 g) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Gotowym ciastem wyłożyć tortownicę o średnicy 23 cm.
    2. Puree z dyni wymieszać z mlekiem, jajkiem, 3/4 łyżeczki cynamonu, imbirem, gałką i solą. Ciasto wyłożyć na gotowy spód z krakersów.
    3. Kruszonka:

    4. Brązowy cukier wymieszać z mąką i pozostałym cynamonem. Dodać posiekane masło i wymieszać, aby przypominało kruszonkę. Dodać orzechy i posypać po wierzchu nadzienia dyniowego.
    5. Piec przez 15 minut w temperaturze 220 stopni C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni C i piec przez kolejne 25 minut.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak zrobić puree z dyni

    Prosty przepis na puree z dyni znajdziesz tu: Puree z dyni
    Pamiętaj, że puree z dyni możesz przygotować wcześniej i zamrozić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    EwaMajewska
    autor:
    0

    Ciasto bardzo dobre. Zmodyfikowałam je nieco, by było w wersji bezglutenowej- nie dałam spodu z ciasta, zamiast kruszonki dałam prażone na suchej patelni posiekane dość grubo włoskie orzechy, pod koniec prażenia zasypane cukrem. Dało to kruszonkę z karmelizowanych orzechów, resztą karmelu udekorowałam ciasto (trzeba to robić gdy karmel jest bardzo gorący, uwaga, aby się nie poparzyć!). Aha, dałam 2 jajka, mleka skondensowanego w puszce było 540 g, więc dałam trochę więcej puree. - 29 paź 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis