Brownie z orzechami włoskimi

    Brownie z orzechami włoskimi

    10polubień
    40min.


    Zrobione przez 88 osób

    Pyszna i szybka odmiana brownie z dodatkiem orzechów włoskich. Mączka chleba świętojańskiego to zamiennik kakao więc spokojnie można dodać po prostu kakao.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 55 g masła
    • 50 g mączki chleba świętojańskiego
    • 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/2 szklanki (60 g) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 2 białka
    • 1 szklanka (115 g) orzechów włoskich, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić foremkę o wymierach 20x20 cm.
    2. Masło roztopić na małym ogniu. Przelać do miski i wymieszać z mączką, cukrem, solą, mąką i wanilią. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem, Na końcu dodać orzechy. Ciasto przełożyć do foremki.
    3. Piec przez 30 minut. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia. Następnie pokroić na kawałki.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    NatkaChmielewska
    2

    mniami - 12 lip 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis