Sałatka Waldorf z winogronami

    Sałatka Waldorf z winogronami

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 33 osoby

    Tę wykwintną sałatkę wymyślił pod koniec XIX wieku szef kuchni ekskluzywnej restauracji w nowojorskim hotelu Waldorf-Astoria. Jeśli jeszcze jej nie znacie, koniecznie spróbujcie!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 słodko-kwaśne jabłka, obrane i pokrojone w drobną kostkę
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 150 g winogron bez pestek
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 2 dymki, posiekane
    • Sos
    • 2 łyżki majonezu
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • 3 łyżki soku jabłkowego
    • 1/4 łyżeczki nasion selera
    • 1 pęczek rukwii wodnej, posiekanej
    • 2 łyżki orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W misce wymieszać jabłka z sokiem z cytryny. Dodać winogrona, selera i cebulkę; wymieszać.
    2. W oddzielnej miseczce wymieszać majonez z jogurtem, sokiem jabłkowym i nasionami selera. Sosem polać sałatkę i delikatnie wymieszać.
    3. Rukiew opłukać i osuszyć. Ułożyć na talerzykach, na nią nakładać sałatkę i posypać orzechami.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis