Jabłecznik niemiecki

    Jabłecznik niemiecki

    6polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 73 osoby

    Placek jabłkowy z polewą z serka śmietankowego. Pyszne ciasto, gorąco polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 2 jajka
    • 235 ml (1 szkl.) oleju roślinnego
    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 500 g jabłek - obranych, wydrążonych i pokrojonych
    • 60 g (1/2 szkl.) posiekanych orzechów włoskich
    • Polewa
    • 170 g serka śmietankowego
    • 3 łyżki masła o temperaturze pokojowej
    • 180 g (1,5 szkl.) cukru pudru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23x33 cm. W średniej misce wymieszać mąkę z sodą, cynamonem i solą. Odstawić.
    2. W dużej misce wymieszać jaja z olejem i cukrem. Ubić na pianę. Dodać mieszaninę z mąką i dobrze zmiksować. Dodać wanilię, pokrojone jabłka i orzechy włoskie, wymieszać. Wlać do blachy o wymiarach 23x33 cm.
    3. Piec przez 45 do 50 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Pozostawić ciasto do ostygnięcia, a następnie udekorować polewą z serka śmietankowego.
    4. Polewa: w średniej misce wymieszać ser ze zmiękczonym masłem, cukrem pudrem i 1 łyżeczką wanilii. Miksować na gładką masę, a następnie rozprowadzić na cieście.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis